I mere end 130 år har en marmortavle ligget stille og uforstyrret i National Museums Scotland. Tavlen, som er over 2.000 år gammel og stammer fra det antikke Grækenland, har indtil for nylig været uforståelig. Men takket være moderne forskning og klassisk filologi er indskriften nu blevet oversat – og dens indhold er overraskende personligt og indsigtsfuldt.
Tavlen er skrevet med oldgræske bogstaver og indeholder en liste over 31 unge mænd fra Athen, som har gennemført den såkaldte ephebate – et etårigt militært og civilt træningsprogram, som unge atheniensiske borgere gennemgik som overgang til voksenlivet. Listen fungerer i praksis som en slags årbog, hvor navnene er ristet i sten for eftertiden.
Professor Peter Liddel fra University of Manchester, som er med i redaktionen for projektet Attic Inscriptions Online, har været med til at offentliggøre oversættelsen, som blev publiceret den 31. maj 2022.
Ikke bare navne – men personligheder
Noget af det mest opsigtsvækkende ved tavlen er, at mange af navnene ikke er formelle navne – men kælenavne. Det var højst usædvanligt i officielle inskriptioner, og det peger på en stærk følelse af kammeratskab blandt de unge mænd. Det er altså ikke bare en liste over soldater – det er et vidnesbyrd om en gruppe unge, der har delt et skelsættende år af deres liv.
Forskere mener, at de 31 navne udgør en delmængde af en hel årgang, der sandsynligvis omfattede op mod 100 mænd. Det gør tavlen til en enestående kilde til ungdomskultur i antikkens Athen – netop i en tid, hvor byen var underlagt romersk styre.
En datering med kejserligt fingeraftryk
Tavlen afsluttes med ordene “af Cæsar“, hvilket gør det muligt at datere den til perioden under kejser Claudius (41–54 e.Kr.). Det bekræfter, at ephebate-systemet stadig eksisterede og blev anerkendt af romerne, selv efter Athen havde mistet sin politiske selvstændighed.
For forskerne er det ikke kun sproget eller navnene, der gør tavlen interessant, men netop det faktum, at en personlig og lokal stemme fra oldtiden træder frem. Ikke i form af en konge, general eller filosof – men som en gruppe unge borgere, der lige har afsluttet et vigtigt kapitel i deres liv.
Et fund med lang eftersmag
Fundet er allerede blevet kaldt et af de vigtigste indskrift-fund i Skotland, og det er kun den tredje kendte indskrift fra det antikke Athen, som befinder sig i Edinburgh. Det alene gør tavlen bemærkelsesværdig.
Men det, der gør den mindeværdig, er dens menneskelighed. Midt i al historien, krigen og imperierne står en sten og fortæller om unge mænd, der træder ind i voksenlivet. Og i et glimt minder den os om, at selv i oldtiden ville man gerne huskes – ikke bare med navn, men med personlighed.
Læs hvad ‘National Museum Scotland’, selv skriver på deres blog, den. 3. juni 2022
Tyfon – Typhon; en artikel på CERCATROVA:dk i samarbejde med Eat The Fruit Inc.